Creative Commons

Creative Commons (CC) är en fri licensmodell där upphovsrättsinnehavaren själv kan bestämma hur andra får använda materialet utifrån ett antal förutbestämda kriterier. Till licenserna finns små ikoner som gör det tydligt vad som gäller för varje webbplats. Vi har valt Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0

Syftet med Creative Commons är att hjälpa människor som skapar att dela med sig (helt eller delvis) av sina verk. Detta genomförs rent praktiskt genom ett enkelt system av licenser. Upphovsmannen väljer vilka friheter hon eller han vill att verket ska ha och får ett licensavtal som passar hennes eller hans önskemål.

Det finns olika varianter av licensieringen. ”Icke kommersiell”. Innebär att andra får sprida och använda verket, men inte i kommersiella sammanhang. ”Dela lika”. Betyder att bearbetningar av verket ­endast får spridas enligt samma villkor som ur­sprungsverket. Om ­ursprungsverket till exempel är släppt med villkoret ”Icke ­kommersiell” så får man inte heller använda bearbetningen i kommersiella sammanhang.

Källa: Creative Commons Sverige

Annonser

  1. #1 av Katarina Jardenberg på april 5, 2011 - 6:44 f m

    Heja heja heja är nog de rop jag vill bistå med. Så bra, så duktiga och så rätt. Är glad:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: