Creative Commons och upphovsrätt

Creative Commons (CC) är som vi har berättat tidigare en fri licensmodell där upphovsrättsinnehavaren själv kan bestämma hur andra får använda materialet utifrån ett antal förutbestämda kriterier.

Upphovsrätt

I lagen om upphovsrätt finns regler om hur du får använda andras material. Lagen gäller oavsett om materialet är i tryckt eller digital form. Det innebär att du måste fråga upphovsmannen (den som har producerat materialet) om tillstånd, innan du använder materialet i ditt eget arbete. Vissa texter, bilder, filer eller annat material är undantagna denna generella licens. Om upphovsmannen har indikerat en annan licens så gäller den istället. Det kan till exempel vara bilder tagna av en fotograf som har copyright på sina bilder då skriver du till exempel Foto och licens:Ulrika Vendelbo.

Du kan läsa mer här på Statens medieråds webbplats

En ny upphovsrättslag

Förslaget till en ny upphovsrättslag innebär såväl en förenkling som en strukturell nyordning som, om detta genomförs, är avsett att underlätta tillämpningen av de upphovsrättsliga bestämmelserna. Den nya upphovsrättslagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2013.  Läs mer på Regeringens webbplats

Creative Commons är en ideell organisation vars syfte är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig (helt eller delvis) av sina verk.

Vad kan Creative Commons tillföra i skolarbetet?

Läs mer på .se webbplats

Annonser

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: