Lag om kränkande fotografering

Alpacka

Den 1 juli 2013 kom en ny lag om kränkande fotografering från Riksdagen. Frågan om integritetskränkande fotografering har dykt upp med jämna mellanrum hos politiker och i lagstiftningssammanhang.

Vad betyder kränkande fotografering?

 Det innebär att man med kameran eller annan upptagningsanordning som verktyg kränker någons personliga integritet. Det handlar om att det då sker ett intrång i den privata och fredade sfär som varje person ska ha rätt till i förhållande till andra. Den nya straffbestämmelsen är tänkt att komplettera det skydd för enskilda som redan finns mot olika former av hänsynslöst beteende. Problemet med nuvarande lagstiftning är nämligen att man inte kan komma åt tillfällen när en person ofredas på grund av någon annans handlingar, t ex fotografering, om personen inte är medveten om att det sker. De exempel som har dykt upp sedan tidigare handlar om smygfilmning av en person i badrummet, den sovande personen som filmas i sovrummet när denne utsätts för sexuella handlingar eller den dolda kameran som fotograferar ett par i en sexuell situation i sovrummet utan den enes vetskap om fotograferingen säger Catharina Ekdahl på Svenska Fotografers Förbund.

Checklista om kränkande fotografering:

  • Brottsligt om fotograferingen och filmningen sker utan lov och utan den avbildades vetskap och när den avbildade befinner sig inomhus i en bostad, på en toalett, i ett omklädningsrum eller i annat privat utrymme för privata angelägenheter.
  • Inte brottsligt om sådan fotografering eller filmning sker i ett syfte eller under en omständighet som får anses försvarlig, t ex som led i en nyhetshändelse.
  • Inte brottsligt om sådan fotografering eller filmning sker som ett led i en myndighets verksamhet.

Läs mer om vad Catharina Ekdahl på Svenska Fotografers Förbund svarar på några vanliga frågor.

Stopp på kränkande bilder

Mats Schagerström intervjuad på publish. menar att lagen i huvudsak har två syften: att få stopp på kränkande bilder och att skydda personer i sin privata sfär.

– Vi kan fortfarande fotografera människor på allmän plats, exempelvis ett torg eller ett tåg, utan att fråga om lov först, så länge vi inte tar bilder som kan anses kränkande eller är för kommersiellt bruk, alltså i exempelvis reklamsyfte.

Lagtext

Läs lagen i sin helhet på Regeringens webbplats

Källa: Svenska fotografers förbund, tt-gruppen.com och regeringen.se

Annonser

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: